Sep 28, 2014

Paradajz u boji, knjiga o prvih deset godina

Prvih 10 godina su najlakše, brzo prođu. Ustaneš, rintaš po bašti, napraviš more grešaka, udješ u kuću, otvoriš 100 stranica na internetu, nadješ objašnjenje, pitaš, dobiješ savet, legneš, odspavaš, ustaneš, primeniš naučeno, napraviš komplet novih grešaka,... i tako u krug. Svaki put je gomila grešaka koje praviš sve manja i manja, nikada ne nestane, nikada nisi 100% zadovoljan, ali ok, nešto prokletstva humanoida moraš i ti da poneseš. Biti zadovoljan 99%, malo li je?


Ova knjiga govori o istoriji, zabludama, predrasudama, istinitim i izmišljenim događajima i ljudima, legendama, nesporazumima i svemu ostalom kroz šta je paradajz prošao u poslednjih 500 godina koliko ga znamo. O velikim i malim datumima kada je slavljen i kada je za dlaku izbegavao potpuno nestajanje. O svojatanjima, prokletstvima i uzdizanjima u nebesa.

O jednostavnim, malim baštama.

Takođe, u ovoj knjizi sam dao i nekoliko ilustrovanih uputstava o ključnim periodima uzgoja paradajza, od sejanja, preko pikiranja, pripreme bašte za sadnju, nege,... Ovaj deo je posvećen potpunim početnicima, onima koji bi želeli da pokrenu svoju baštu, a nemaju iskustva ili iz bilo kog razloga ne mogu/ne žele da pitaju za savet. Delovi ove knjige bi trebali da pomognu onima koji tek počinju, da ne prave greške kakve sam i sam pravio nemajući nikoga da priupitam za savet.
 

Ova knjiga je i svojevrsni katalog, opisi 71 stare sorte,  sa fotografijama za lakši odabir semena za narednu sezonu i kao ilustracija kakav sve može da bude stari paradajz. Sa zanimljivim pričama i istorijskim događajima koji su pratili pojedine sorte.

Ova knjiga je i buket boja za svaku policu. Sa 30 fotografija slikanih plodova iz moje bašte, isekao sam kvadrate i poređao ih kao malo pretumban ključ boja. Za sve one koji još uvek veruju da paradajz može da bude samo crven. Kada ste poslednji put bilo gde videli plodove drugih boja?




Ova knjiga će pomoći i onima koji pogreše.

Nezvanično, za poslednjih tridesetak godina ostali smo nepovratno bez 70 (verovatno i više) starih, originalnih, povrtarskih sorti, a taj se broj svake godine uvećava. Jednoga dana, više ih neće biti.

Zato je ova knjiga i svetlo oružje kojim se borim da se u naše bašte vrate stare sorte, stari ukus i miris, boje, oblici, raznolikost, zdravlje,...

U sredini i u vremenu u kom je sve skupo i u kome su prinos i zarada jedino merilo, voditi ovakvu borbu je preteško i zato je svaka pomoć i podrška u  promociji ove knjige, više nego dobrodošla.
 

Knjiga ima 124 strane, format je 15x12,5cm, 75 kolor fotografija, dvadesetak crno-belih i opise 71 stare sorte. Promotivna cena ove knjige je 600din + PTT. Knjige šaljem po svakom mogućem dogovoru, samo se javite na svetionicar@gmail.com ili 063/8097252.



Za one koji žive van Srbije - nema te granice koju ova knjiga neće preći, već ćemo zajedno smisliti način dostave i naplate :) Cena poštarine za CRO i SLO je ista, paketi od 2 kg (17 knjiga) su oko 20e, a slanje knjiga kao štampanog materijala je 300din (oko 2,5e) po knjizi.

Moju kolekciju varijeteta i ponudu možete pogledati na http://www.manus.rs/biljke/index.htm gde je trenutno 202 varijteta paradjza, 25 varijeteta paprika, krastavci, bosiljak, tikvce, egzote....

Srdačan pozdrav i dobro čitanje.
Manus Svetioničar


No comments :

Post a Comment