Jan 15, 2016

(O)Farbaj me malo! 1. deo

Zašto srljamo u pogrešne izbore, bacamo novac i na kraju sezone ostajemo ogorčeni i razočarani? Šta je to što nas odvede izvan granica zdravog razuma i slepo poverujemo da će baš ta biljka, baš taj plod uspeti u našoj bašti? Šta nas natera da poverujemo da tako nešto uopšte postoji? 

Već sam pričao na ovu temu.
Pisao.
Pokazivao, OVDE
I opet pričao.
I opet.
I opet.
I... ne vredi.

Negde pred kraj decembra - početkom januara, kad već svi polako ludimo od blizine nove sezone i kad nam mirišu semenke iz skladišta i bude nas noću, kreće lov na nove varijetete, znane, neznane, trange-frange, plaćanja, beskrajnja iščekivanja poštara i kurira, čitanje, bookmark stranice, uporedjivanje cena,... Imali para - nemali, kupićemo nešto, pa makar gladovali i sadili u cipele (pošto većina NIKAD nema dovoljno prostora da posadi sve što želi).

Ali, u svoj toj vrevi (dez)informacija, prolete neke slike, neki oglasi, neke izjave od kojih mi se već ovo malo kose na glavi diže, a povremeno vidim i neku loknu. Da li je moguće da baš sve, ali sve lažirane, montirane, isfušerisane do besmisla fotografije plodova nadju naivne i neiskvarene duše kojima izvuku i to malo para što imaju?

Zato, da malo obnovimo gradivo, izgleda da neko nije pazio na časovima prethodnih desetak godina.

Da prvo pomenem slučajeve koji su sve redji - oglašavanje bez fotografija. Iako danas još uvek ima onih koji ne vole i ne koriste nove tehnologije, bar jednu fotografiju svako može da napravi. Postavljanje fotografija na bilo koji deo interneta (oglasni sajtovi, portali, društvene mreže) je sad dovedeno do "klikni i prevuci", tako da ni to ne može da bude opravdanje. A ako to ne uradi ni zbog čeg drugog, ono bar da svoju ponudu obogati i adekvatnom fotografijom, onda verovatno nije ni vredan pažnje. Opis može da bude i opširan i pravo malo literarno delo, bez fotografije, možete biti zavedeni da zamislite i očekujete nešto potpuno drugačije od onoga što prodavac nudi. Preporuka - zaobidjite, ili ako je nešto baš,  BAŠ povoljno, a već ste kupovali na tom mestu i bili zadovoljni, onda OK, ali opet uz jednu dozu rezerve.

Drugi "mamac" na koji se najčešće uhvatimo je veličina. Da li je u pitanju veličina plodova, broj plodova ili cele biljke - nebitno je. Kao insekti na noćnu svetiljku, nalećemo bez trenutka razmišljanja. O ovome sam dosta pisao OVDE, OVDE i OVDE, ali da kažem još jednom, kratko:

ITALIJANSKI DRVO-PARADAJZ NE POSTOJI!
SLIKA POD KOJOM GA PRODAJU NEMA VEZE SA ITALIJOM!
BILJKA SA SLIKE ODAVNO VIŠE NIJE ŽIVA.
NE, IZ KUPLJENOG SEMENA OVE BILJKE NEĆETE DOBITI DRVO KOJIM ĆETE PREHRANITI CELU ULICU.
E sad, ako me neko demantuje, pa mi pošalje slike iz svoje bašte sa nečim što je bar četvrtina ove biljke na slici, javno ću to objaviti uz sve čestitke, pohvale i primereno izvinjenje. I to je sve što ću reći na ovu temu, ikad. 

Sledeća slika je pogrešna na toliko načina, da mi se ne da ni da ih nabrojim. Ovako se prodaju "velike ljute paprike, najljuće na svetu". Zamislite koliko je visoko dete od jedno 2-3 godine, koliko su onda visoke oe stabljike paprika (imao sam Bishops Crown od skoro 2m, znam koliko paprika može da naraste) i da pomenem, trenutno najljuća, Carolina Ripper, kao i sve prethodno najljuće (Jolokia, Moruga, 7Pot,...) nisu duže od 5cm. Ali, ništa od ovog nije dovoljno, i dalje će biti onih koji će srećni i presrećni dati novac za ovo seme, posejati i na kraju gledati kako im raste neki Cayenne od 10-15cm (uz extra uslove 20-22cm).
Kako izgledaju zaista veliki plodovi, pisao sam OVDE, ali iako su u pitanju varijeteti koji inače prave velike plodove, da biste dobili plodove ovakve veličine, potrebne su vam godine rada, posebna prihrana i uslovi gajenja, klima, zaštita,... čitava nauka. Inače ćete dobiti plodove standardne veličine za taj varijetet.

Osim obećane veličine, lako nas zavedu i fotografije.

Budite realni. Iako sam rpvi koji zagovara razbijanje nekih stereotipa i otvaranja vrata bašti bojama i oblicima, ipak, neke boje zaista ne bih voleo da vidim u svojoj bašti, a realno, nisu ni moguće u prirodi. Evo jednog meni omiljenog primera preterivanja u ulepšavanju fotografija, ultra metalik paprike pravo sa neke druge planete. Već nekoliko puta sam ovu fotografiju koristio za ilustraciju ovog "problema", bolju nemam  a mislim i da nije potrebna:

Jedino ovaj Jalapeno u dnu levo izgleda kako-tako normalno, sve ostalo je overphotoshopirano.
Dve valjda najčešće korišćene fotografije koje ćete naći na bar 30% sajtova i oglasa u kojima se prodaje paradajz
Blak Krim, Black russian, Cherokee purple, Carbon, Black from Tula,...
Crni koktel, Black prince, Purple tomato, Purple cherry,...
Najverovatnije su u pitanju fotografije ko zna kad postavljene na neki od sajtova za prodaju fotogarfija, neko je tražeći dobru (bolju) ilustraciju za svoj sajt ili oglas otkupio pravo da ih koristi i postavio na net. Narednih 100 "umetnika" ih je skidalo sa tog sajta ili jedni od drugih, neko se "potrudio" da ih malo izmeni, ili da im doda boje koja će ih učiniti "atraktivinijim", umirao,okrenuo u ogledalu,... sve ista fotografija koja samo na delić sekunde izgleda drugačije od drugih. Bežite od ovih!

Prefarbavanje.

Poslednjih godina, pojavilo se dosta varijeteta koji imaju svetliju ili tmniju ljubičastu boju po sebi. Indigo Rose, Osu Blue, Black sun, Blak galaxy,... više nisu retkost. I da, zaista po sebi imaju vlo tamnu boju. Evo kako izgleda Osu Blue.
Osu Blue
Ali, ovaj varijetet, kao i većina ovih "crno-ljuičastih" ima "kvaku" - tamne boje su samo delovi ploda koji su izloženi Suncu, delovi ploda koji su u senci lista ili na drugoj strani, ostaju crvene boje.

Ovako ili onako, ovi plodovi NIKAD ne izgledaju kao na ovoj slici
a ne izgledaju kao ni na ovoj originalnoj kesici semenki iz Kine (ja sam mislio da se tamo deca već radjaju sa znanjem Photoshopa, uvek me iznenadi kako je neko mogao da napravi ovako nešto i pomisli da će nekoga prevariti. Ali, nije prevarant sam, tu je i prevareni, a njega ponekad nikako ne možeš spasiti :( ).
Slika sa kesice semenki, direktno iz Kine, "ljubičasti" paradajz
Iako sam dugo mislio da medju ove velikane "photshopiranja" niko ne može da se umeša, da je to TOP, ipak se  pojavio neko ko se izborio za mesto u ovom tekstu. Ovako neko prodaje Cherokee purple F1 (?!?). Ako ne mogu baš da budem 101% siguran da uopšte postoji F1 varijanta ovog starog paradajza, zilion posto sam siguran da ne postoji ovakve boje. Procenite sami.
Danas svaki klinac zna da obradi fotografiju u Photoshopu ili nekom sličnom programu i mogućnost "varanja" bilo koje vrste sve veća i veća. Na primer, da Vam ponudim neki od ovih varijeteta, za koji biste se odlučili? Šta mislite, koji je pravi i zbog čega?
Koji je pravi?
A da Vam ponudim paradajz sa sledećim opisom:

"Stari, vodeničarski paradajz, 15-20 krupnih plodova, izuzetno rano dozri, čvrst i nakon nedelju dana od berbe, vrlo ukusan, pogodan i za sokove i za pelate" i uz oglas stavim jednu od ovih slika, koju biste odabrali?
Prva slika je uradjena za malo više od pola sata, a ova donja, za petnaestak minuta.  Koja bi Vas prevarila?

Ko se ikada bavio obradom fotografije, verovatno za par minuta vidi lažnjake, ali ako nemate iskustva u tome, morate uraditi nekoliko stvari PRE nego naručite i platite seme. Ali, dosta za danas, o metodama kako da se odbranite i kako da prepoznate ovakve slike, u narednom blogu. Bacite pogled i na video na ovu temu


Ako mislite da Vam ovaj i ostali tekstovi pomažu da bolje i lakše odredite šta želite u svojoj bašti i kako da to nabavite, podelite to sa drugima. Sherujte da i drugi vide, da i drugima pomognemo :)

Do sledećeg čitanja,
Srdačan pozdrav :)

No comments :

Post a Comment