Jan 8, 2016

Semenke za "Sudnji dan", 4. deo, "lokalni"

Drugi dan Božića, sunčano pre podne, nakon lepe kafe i još lepše torte nastavljam sa odabirom 6x5, po pet varijeteta iz 6 kategorija semenki paradajza iz moje kolekcije. Odabirom varijeteta koji bi mogli da prežive i nastave put paradajza nakon klimatsko-vojno-astronomskih razaranja i promena kojima nam prete poslednjih nekoliko godina. Kad može "Knjiga za kišni dan", valjda mogu i "Semenke za Sudnji dan". U svakom slučaju, bar još mesec i kusur dana se neće ništa ozbiljno raditi sa biljkama,  pa je bar mentalna gimnastika na tu temu OK.

U ovom delu, da vidimo šta od "lokalnih" varijeteta ostaviti. Ako već krećeš da spašavaš svet, pozovi u pomoć ekipu iz komšiluka ;) 

Nisam zaboravio ono što sam napisao u prvom delu - verovatno bi se i pojam "lokalni" drastično promenio sa promenom okoline i uslova za uzgoj, ali bi neke varijetete, ako ni zbog čeg drugog, a ono zbog nostalgije, tradicije i očuvanja istorije, trebalo sačuvati. 

Šta bih sačuvao od ovih iz moje zbirke?

Prvo, car svih bašti na ovim prostorima, a verovatno i planetarno (ne pod istim imenom, ali po obliku i veličini, sigurno) JABUČAR. Verovatno nema bašte ni baštovana koji bar nekad nije gajio neku od varijanti ovog popularnog paradajza, bez obzira da li je u pitanju komercijalizovani Novosadski jabučar ili neki od lokalnih varijeteta. Crven ili roze, i jedan i drugi su slične veličine i oblika i klasičnog ukusa. Ja bih se radije opredelio za neki od starijih varijeteta, pre komercijalnog buma koji je postigao Novosadski, pa ću ovaj put odabradi Pomoravski roze jabučar. Razlike su minimalne i što se tiče ukusa verovatno zanemarljive, ali nekako, više srcem i nekom pristrasnom logikom, očekujem da veće šanse za preživljavanje ima stari, iskusni varijetet od novog, maženog i paženog. Znači, br 1 je Pomoravski roze jabučar.

Pomoravski roze jabučar
Drugi u ovoj grupi bi bio Makedonski krupni. Ovo je jedan od retkih krupnih varijeteta čiji plodovi ostaju čvrsti nekoliko dana nakon branja. Vrlo je sočan, a opet nije preiše vodenast kako znaju da budu "veliki". Boja mesa i tekstura su mu takodje plus. Najveći plus mu je što dolazi iz oblasti gde su leta vrela, pa samim tim ima veće šanse da preživi u uslovima povišene temperature i smanjenog zalivanja.

Makedonski krupni
Treći u ovom izboru je Bosanski žuti. Neopravdano zapostavljen, lep, jak, čvrst, paradajz sa karakterom, plodovi su 250-300 grama. Jedan od načina da se razbije ta fama o "samo crveni paradajz je pravi paradajz" koja je okupirala planetu. Na žalost, imao je i previše iskušenja pred kraj prošlog veka i dokazao da može da preživi. Što bi se reklo, ovo je već prekaljeni veteran.

Bosanski žuti
Četvrti (ooooo kako je teško odabrati, užas!) je Borak. Dao sam mu ime po istoimenom mestu u blizini Beograda odakle potiče, a dobio ga od Branka N. ( :) ). Lično, nikad nisam bio fan volovskog srca i sličnih varijeteta, ali su me Makedonski krupni i Borak privoleli da i na njih gledam drugim očima - nisu svi vodenasti i slatkasti, ima ih velikih a čvrstih, sa jakim ukusom i zdravim, čvrstim plodovima. Jedan od onih "must have" za svaku baštu. Nema ga u ponudi za 2016, seme je rasprodato, ali će ga u mojoj bašti biti ove godine, 101%.

Borak
I poslednji u ovom izboru neka bude Veliki šljivar. Jedan od poslednjih primera već po malo zaboravljenih šljivara koje skoro i ne možete više videti po pijacama, a sve manje ih je i po baštama. Iako su po svetu cenjeni, posebno u industriji sušenja paradajza, kod nas su izgubili u nametnutoj trci za prinosom i kilogramima. Ali u mojoj bašti ih još ima. Ovaj je neka odomaćena varijanta mnogo poznatije Rome, ali ih ima i drugačijih, vodenastijih, tamnijih, drugih boja,... ako imate takav neki, čuvajte ih, sve ih je manje.

Velika šljiva
To bi bilo to, što se tiče lokalnih varijeteta. Ima još bar dvadesetak lepih, ukusnih zdravih, rodnih, itd, ali su mi ovi prvi pali na pamet i prvi "iskočili" iz gomile, pa neka tako i bude. Svaki predlog za neku izmenu će biti podrobno razmotren ;)

Neki varijeteti šljivara, još uvek ih ima. 
Sve delove serijala možete pogledati na ovim linkovima:
1. deo - Primitivni
2. deo - Normalni
3. deo - Rani
4. deo - Lokalni
5. deo - Veliki
6. deo - Egzotični

A moju kolekciju sa opisima i fotografijama na www.manus.rs/biljke i video kanalu na YouTube

Do narednog kuckanja,
Srdačan pozdrav

2 comments :