Jan 3, 2015

Baštovanski Božić

Bliži se Božić. 

Još koji dan pa će klinci ići ulicom, vriskati, zvoniti na vrata i pevati pesmice kojima će "zaraditi" bombone, voće i kolačiće i doneti veselu prašinu smeha na svaka vrata pred kojima se pojave. Vuku one kese dva puta veće od njih, od pola ulice već prepune i preteške za njihove male ruke, ali nema veze,  njihovi pogledi, zvonki glasovi i osmesi vrede mngo više od šake slatkiša. Ostanu u hodniku i prednjoj sobi celu godinu, kuća miriše na njih i svi mračni uglovi su manje strašni nakon njihovog prolaska.

Ne znam ko je mali Pera i zašto je radostan nakon što ga je ujela kera i sve to, ali neko je nekada zapevao pesmicu s tim stihovima i oni su ostali do dan danas. Bitno je da se priča završava sa "daj mi gazda jabuku". "Jabuka" je vremenom postala bombona, čokolada, mandarina, karamela i sve ostalo, zdravo i nezdravo, što klinci vole da njupaju (a i svi mi, odrasli, da se ne lažemo). Tako i treba da bude.

Pre par godina, nakon novogodišnje akcije poklanjanja biljnog i sadnog materijala na jednom forumu, palo mi je na pamet da odrastanje, osim što donosi brdo doživotnih nameta, boleštija i obaveza, odnosi igru, bezbrižnost i mogućnost da odete na vrata potpuno nepoznatoj osobi, otpevate par stihova i dobijete slatkiš. Odrastanje nije fer. Stvarno.

A nije ni fer prema svima nama koji živimo na severnoj polovini ovog kamena, jer su nam bašte i plastenici pod snegom i još mesecima nećemo moći da radimo ono što najviše volimo. (Ne TO. Ne, ni to. Mislio sam na baštu i biljke, bre!).

I onda sam napisao pesmicu posvećenu onom nikada odraslom deliću u svima nama. Ne pominju se puno slatkiši (visok šećer, holesterol, pritisak, trigliceridi i sve druge lepote zrelog doba), ali su najiskrenije i najlepše želje tu, kao što i treba da bude.

Peva se na poznatu melodiju kojom se inače korinđa.



Baštovanski Božić

Ja sam mali baštovan
u bašti sam ceo dan
svakoj biljci poznam ime
od proleća pa do zime.

Pusti me da zgrejem ruke
daj bombone i jabuke
malo pite, malo šljiva
da dobro ti rodi njiva.

Da ti rodi voće, cveće
da te biljne vaši neće
plamenjača ni biljna vaš
počasti me kako znaš.

Da te služe sve prihrane
za kišne i sušne dane
i reznice, lukovice
i krupnice i sitnice.

Da ti sve u kući cveta
i za zime i za leta
da sve bude bolje, veće
i na ovo Badnje veče.


2 comments :

  1. Originalno! Srecan Badnji dan i Bozic! Hristos Vaskrse!

    ReplyDelete
  2. HVALA :) Srećan Badnji dan i Božić i svaki dan :)

    ReplyDelete