Aug 22, 2016

Braća po biciklu, 1. deo

Bebe se prave kad si dobar pa ti rode brata, a onda je on glavni pa si džabe bio dobar.”
(Iz knige “Olovka piše srcem”).
Stariji brat uglavnom služi da mu dosađuješ, da se zaljubi pre tebe pa da ga zezaš, da mu kradeš nove patike (koje su ti prevelike), da mu bude zabranjeno sve što će tebi kasnije biti dozvoljeno, da prvi odraste i da ti lupa čvrge kad god se seti.

Da te nauči da voziš bicikl.
I da ti otvori vrata u svet biciklizma.

Jer, ni u jednom sportu, na vrhunskom nivou, nema toliko braće kao u biciklizmu.



  Juraj (28) i Peter (26) Sagan
Obojica su svoje ozbiljno bavljenje biciklizmom počeli u Dukla Trenčin-Merida timu, “odskočnoj dasci” za sve vozače iz Slovačke (poslednji koji je iz tog tima uleteo u World Tour je Erik Baška). I dok Peter uglavnom osvaja sve što se da osvojiti (još od 2008. kad je bio svetski i evropski prvak u MTB cross-country disciplini i drugi na drumskoj trci na svetskom juniorskom prvenstvu, aktuelni svetski prvak na drumu i upravo kreće na OI RIo na MTB trku), Juraj je ostao malo u senci. Njegov najveći uspeh je Nacionalni šampionat osvojen ove godine, kada je sa klupskim kolegom, Kreuzigerom podelio naslove Slovačkog i Češkog šampiona. Bilo je nekih priča da ih je obojicu Peter dovukao do pred cilj i da je i sam mogao da po peti put za redom bude šampion svoje zemlje, ali zvanično, narednih godinu dana, Juraj će nositi dres sa slovačkom zastavom.2017. će zajedno voziti u timu Bora-Hansgrohe.
Zanimljivo je da imaju još jednog brata, najstarijeg, Milana, koji se takođe takmiči na dva točka, ali ne vozi bicikl, već učestvuje u moto-trkama enduro serije.

Gorka (29) i Jon (27) Izagirre Insausti 
Još jedna priča o tati biciklisti čiji su sinovi krenuli njegovim stopama. Otac Gorke i Jona je Jose Ramos Izagirre Mendizabal, cyclo-cross vozač koji je aktivno vozio 80’. Oba brata su takođe odlični vozači cyclo-crosa.Iako je Gorka ranije ušao u zvanična tamičenja, Jon je mnogo uspešniji, barem po osvojenim titulama. Ali, poseban uspeh obojice je da voze u timu u kojem su Quintana i Valverde a da i pored toga, uspevaju da osvoje po koji naslov. Kuriozitet je i da Jon ima titule nacionalnog šampiona i na drumu (2014.g.) i na hronometru (2016.g.).Svoje prve profesionalne trke su vozili za različite timove, Gorka za Contentpolis-Ampo, a Jon za Orbeu. “Našli” su se u baskijskom timu Euskatel-Euskadi, koji je na žalost ugašen 2013. godine. Od 2014.g. obojica voze za Movistar.
Jon i Gorka, sa ocem Jose Ramosom




Jose (31) i Jesus (26) Herrada Lopez (i Fernando)
Jose tokom karijere nije imao mnogo uspešnih rtka na indiividualnom planu, od samog starta karijere je bio više vozač zadatka, timski vozač, neko ko odradjuje teške poslove tokom etape i čuva vodju tima da ostane svež za finiš.Jesus je sa druge strarne možda najveći talenat španskog biciklizma i ako je suditi po dosadašnjim rezultatima, tek ćemo ga gledati na podijumima. U juniorskoj konkurenciji je osvojio sve, u seniorskoj je 2013. godine bio nacionalni šampion. Iako sa dosta uspeha vozi u španskom timu već petu godinu, još ni jednom nije vozio Vueltu.Imaju i brata, najstarijeg, Fernanda, koji vozi bicikl na amaterskom nivou.
 



Philippe (34) i Jerome (32) Gilbert
Ovo je možda i najveća razlika u uspesima dva brata koji su bili u pro biciklizmu. I dok se o PhilGilu zna skoro sve, spisak njegovih uspeha kao da nema kraj, ex svetski prvak, tri godine za redom najbolji sportsta Belgije… dotle se za Jeroma skoro i ne zna. Vozio je po manjim klubovima, uglavnom kontitnentalnog ranga, “najviše” se popeo 2012-2014.g. kada je vozio za Wanty Grouppe Gobert. Karijeru je završio 2015. godine vozeći za kontinentalni tim Verandas Williems.

No comments :

Post a Comment