Aug 20, 2016

Braća po biciklu, 4. deo

Bebe se prave kad si dobar pa ti rode brata, a onda je on glavni pa si džabe bio dobar.”
(Iz knige “Olovka piše srcem”).
Stariji brat uglavnom služi da mu dosađuješ, da se zaljubi pre tebe pa da ga zezaš, da mu kradeš nove patike (koje su ti prevelike), da mu bude zabranjeno sve što će tebi kasnije biti dozvoljeno, da prvi odraste i da ti lupa čvrge kad god se seti.

Da te nauči da voziš bicikl.
I da ti otvori vrata u svet biciklizma.

Jer, ni u jednom sportu, na vrhunskom nivou, nema toliko braće kao u biciklizmu.



Peter (27, SKY) i Tim (25) Kennaugh

Jedna tužna priča o prerano završenoj karijeri koja je nagoveštavala lepe rezultate. Mlađi brat, Tim, je u svojoj 25 godini morao da prekine sa bciklizmom nakon što mu je dijagnostikovan težak i hroničan poremećaj rada štitne žlezde. Kao junior, osvojio je nekoiko važnih naslova na pisti, bio uvršten u Britanski olimpijski program i razvojni tim, ali je 2012.g. njegova karijera okončana.
Ali, odlučio je da se biciklizmu posveti na drugi način, završio je kurs za masera i postao sognier u Rapha timu. Verovao da može da pruži još i više i počeo je da sa nekim biciklistima radi kao lični trener. Rezultat je bila Nacionalna titula u drumskoj U23 vožnji za Eda Laveracka kojeg je pripremao za to takmičenje. Nakon ovoga, 2015.g. je dobio status pomoćnog trenera u JLT-Condoru, a 2016. je unapređen u timskog trenera za performance. Iako mu se smeši karijera sportskog direktora, ne odustaje od svog trenerskog poziva i možete raditi sa njim iz bilo kog dela sveta. Trenutno sluša on-line kurseve iz psihologije i motivacione psihologije.
Njegov stariji brat, Peter već nekoliko godina vozi za SKY. Ovo je još jedan od onih biciklista koji svoje korene imaju na pisti, a pokazali su se i kao odični drumski vozači. Na pisti je bio svetski, evropski i nacionalni šampion u juniorskoj konkurenciji, a sa uspesima je nastavio i u seniorskoj konkurenciji. Dve godine za redom je bio Nacionalni šampion u drumskoj vožnji, a pored nekoliko pojedinačnih etapa u raznim trkama, osvojio je i nekoliko hronometara. Po svim merilima, kvalitetan i svestran vozač, upravo je prvi poneo crvenu majcu vodećeg u generalnom na Vuelti 2016.

Martin (31) i Peter (31) Velits  & Tibor Velits, stric, trener
I dok braću Yates ništa ne može da rastavi (bar ne do sad), blizanci Martin i Peter Velits trenutno voze u različitim klubovima, Martin u Etixx-u a Peter u BMC-u. Po broju titula, Peter je neuporedivo uspešniji, gde god da je vozio, taj tim je osvajao značajne titule na timskom hronometru (dva naslova svetkih prvaka sa Omega pharmom i jedan sa BMC-om). Osim toga, svetski je prvak za U23 za 2007. godinu. Individualno, najveći mu je uspeh drugo mesto na Vuelti 2010.
Martin je najveće uspehe ostvario na Nacionalnim šampionatima,  bio je dva puta prvak U23 na drumskim trkama, a kao senior, bio je prvak i na hronometru i na drumskoj trci.
Porodica Velits ima još jednog, manje poznatog predstavnika u svetu bicikizma, strica Tibora koji je vrlo cenjen biciklistički trener za mlađe kategorije.

Petr (24) i Michael (22) Vakoč
Braća Vakoč su po mnogo čemu posebna u svetu biciklizma. Obojica su studenti, Petr studira ekonomiju, a Michael informatiku.  Petr kao vozač velikog WT tima (Etixx) ima neuporedivo više obaveza, ali je svima poznato da svakog dana, bar sat vremena provede u učenju. Uspeo je i da poveže svoje studiranje sa biciklizmom 2014. kada je na Univerzijadi osvojio zlato i na drumskoj trci i na hronometru.
Michael  je izgleda odustao od ozbiljnog bavljenja biciklizmom,  od 2011-2013. je imao dosta nastupa po manjim evropskim trkama (bio 19. u generalnom na Trci oko Istre, 2012.), 2013. i 2014. je bio član kontinentalnog tima Experiment 23. Ovako ili onako, oba brata su na poseban način ukljlučeni u biciklizam - vode zajedniški e-biznis, prodavnicu knjiga posvećenih biciklizmu, VeloBooks (http://www.velobooks.cz/).

Niki (32) i Mike (29) Terpstra
Niki je jedan od onih koji cele godine ne silazi sa bicikla – preko zime je na pisti, a ostala tri godišnja doba se takmiči na drumu. Svuda gde se pojavi, uvek je favorit, makar iz senke. I takve prognoze ne retko ostvaruje. Na pisti ima nekoliko nacionalnih šampionata u raznim disciplinama.  U drumskom biciklizmu, trostruki je svetski prvak u timskom hronometru i nacionalni šampion u drumskoj vožnji, 2014. godine je osvojio Paris-Roubaix.

Mike ima mnogo manje uspeha. Iako se takmiči od 2007. godine, tek 2010. godine je potpisao prvi ugovor za kontinentalni tim Koga. 2013.g. je vozio za kontinentalni 3M, a 2015. godine potpisao za tim sa do sad najvišim rangom, pro-kontinentalni Rompot Oranje Peloton. Najbolji rezultati su mu dva prva mesta na manje poznatim jednodnevnim trkama u Španiji 2012. godine i prva etapa na trci  Tour du Piemont Vosgien u Francuskoj, 2014. godine.



Do novog čitanja,
Biciklista iz fotelje

No comments :

Post a Comment