Nov 28, 2016

Klijališta za sve vrste biljaka

Semenke većine biljaka koje koristimo u prehrambene ili dekorativne svrhe, traže tri osnovne stvari da bi iz sebe poterale klicu koja će se razviti u odraslu biljku: svetlost, vlagu i toplotu. Da sad ne širim priču u neke fine detalje uzgoja biljaka, specijalne slučajeve, trikove i ostalo,... gotovo svako seme kojem obezbedite ova tri uslova će proklijati i nići. Kada sejete nešto u aprilu, maju, junu,... ako imate iole pristojnu zemlju, gotovo da i nećete imati problema, ali ako treba da nešto posejete u januaru ili februaru, e tu već morate da se malo više potrudite.
Kao i svi koji se malo intenzivnije bave uzgojem biljaka, i ja često moram da krenem sa setvom sredinom januara, nekad i ranije. Naravno, tada su u našem podneblju, uslovi za setvu krajnje nepovoljni, pa se svi snalazimo na ovaj ili onaj način. Oni koji to mogu, imaju gorw light ili day  light lampe, vrlo skupe, greju plastenike ili specijalne prostorije, imaju grejna ćebad ili prave male inkubatore,... Ja sam morao da se snadjem sa mnogo jeftinijim materijalom. Želeo sam da budućim klijancima obezbedim da uvek imaju vlage, da imaju svetla koliko god mogu da dobiju i da temperatura u kojoj rastu nikad ne padne ni blizu nuli (većina semenki neće da "proradi" ako temperatura ne predje 10 stepeni).
Šta vam je sve potrebno (za jedno klijalište)
1. Kutija od stiropora
2. Najlon (najbolje onaj za plastenike, ali može i bilo koji, samo da je providan
3. letvice, 4 kratke (10-15cm) i po dve iste dužine kao stranice kutije
4. Lepak za drvo
5. Providan selotejp (široki, a ako imate, može i neki super lepak ili nešto sl.)
6. Tanki ekseri, 2-3cm dugi
7. Manji čekić
8. Klešta (motor cangle) ili sečice
9. Hemijs
ka olovka ili tanki flomaster
10. NAJVAŽNIJE: dobar vlasnik ribare ili neko ko će Vam dati ovu kutiju od stiropora ;)

Ove kutijie se inače koriste za transport morskih plodova. Vaćina ih je dimenzija 60x30cm (što se idealno uklapa u prostor u većini soba), imaju po 4 otvora u ćoškovima (odlični za drenažu, a kad vam drenaža ne treba, jednostavno ih zatvorite selotejpom ili zgužvanim papirom) i što je najvažnije, stiropor je odličan termoizolator. Raspitajte se u lokalnim ribarama ili većim i opremljenijim tržnim centrima u kojima se može kupiti riba, sveža ili zamrznuta.
materijal
Početak, drveni okvir:
Letvice sam premerio i isekao tako što sam srpemio 4 letvice dužine desetak cm (buduće nogare) i 4 letvice (dve duže, dve kraće, jedne će biti oko 60cm, druge oko 30, yavisi od dimenzija kutije) koje će spajanjem biti identične dimenzijama kutije od stiropora. Moraju biti takvih mera da nogare ovog okvira ne prelaze spoljne granice kutije.
Na kraj svake najkraće letvice sam stavio po kap tutkala. Dve po dve, spojio sam ih sa najdužim letvicama tankim ekserima. Tako sam dobio dva vrrrrrrrrrrlo izdužena slova П. U slobodne krajeve ovih najkraćih letvica (nogara) sam ukucao po jedan ekser, tako da viri oko 1cm (može i duže). Kleštima sam svakom od tih eksera otkinuo "glave". i tako dobio nogare koje zavržavaju čvrstim, oštrim komadom metala.
Nogare
Kao poslednji korak, ove delove sam međusobno spojio letvicama "srednje" dužine (ovima od 30-tak cm).  Na ovaj način sam dobio jedan drveni okvir sa nogarama, budući "krov" mog klijališta.
  Završetak okvira Završetak okvira
Završetak okvira
Postavljanje najlona
Možete premeriti drveni okvir i na osnovu tih mera iseći najlon. Ali...
Za razliku od najlona koji se stavlja na plastenik, dobro je da ovaj najlon nije baš toliko "pasent", tj. da bude malkice veći nego što su granice ovog drvenog okvira, tek toliko da se lako skida i stavlja na njega (objasniću kasnije zašto). Dovoljno je po 2-3mm sa svake strane.
Zato sam na komad najlona postavio ovaj okvir okrenut "na leđa" i olovkom oko svakog ugla ocrtao liniju oko 2 mm udaljenu od letvi. Najlon sam presavio po ovim oznakama i odsekao na visinu jednaku visini nogare. Ako najlon pustite da bude malo duži, videćete vrlo brzo da Vam smeta prilikom zatvaranja klijalište, pa ćete ga orezati. Ako ga ostavite malo kraćim, nije smak sveta, čak ćete sebi donekle olakšati dalji rad sa biljkama. O tome, kasnije.
postavljanje najlona postavljanje najlona
postavljanje najlona postavljanje najlona
postavljanje najlona postavljanje najlona
Sad Vam samo preostaje da spojite sve ovo, kutiju, drveni "krov" i najlon.
  Sklapanje klijališta sklapanje klijališta
postavljanje najlona
NAPOMENA: možete slobodno ove bočne stranice najlona ostaviti malo kraćim (kao 3/4 nogavice) čime ćete omogućiti da preko vaših klijanaca stalno struji vazduh i sprečiti stvaranje preterane vlažnosti i plesni. Ako najlon ostavite ovako "taman" sa dužinom nogara, moraćete da bar jednom do dva puta nedeljno skidate najlon sa klijalista i ostavite da bar pola sata zemlja i bbiljke u klijalištu "dišu".
NAPOMENA 2: da bi sprečili da se ćoškovi kutije vremenom okrune i napuknu, možete u njih ubaciti plastične cevčice koje ćete najlakše dobiti sečenjem starih, istrošenih uložaka za henmijske olovke.
I sad ste spremni za sejanje. Nek je sa srećom :)
sejanje
Napravite mala udubljenja (par mm) u zemlji (supstratu) i u njih ubacite semenke
sejanje
Zalijete
sejanje
OBAVEZNO napišete šta ste ovde posejali, koliko, kog datuma, od koga je seme...
sejanje
...i čekate...
sejanje
da nikne ;)
Ovaj tekst sam psiaao pre tačno 10 godina za svoj sajt www.svetionicar.rs, kada sam se u jednoj drugoj bašti i jednoj drugoj kući snalazio da u prohladoj prostoriji obezbedim malo više svetla i toplote semenkama koje su nestrpljivo čekale da krenu na svoj put. Ništa se nije promenilo, želja i nestrpljenje su ostali isti, a ovaka klijališta će Vašim semenkama dati veće šanse da niknu. Srećno :)

No comments :

Post a Comment