Da Vam u ove vrele dane, u nekom lepom kafeu na obali mora/jezera/reke ponude naseckani ananas, dinju i malo limuna, verovatno biste pomislili na neku lepu voćnu salatu. Laganu. Osvežavajuću.
Ali, da u tanjiru umesto naseckanih sočnih komada voća vidite kriške paradajza, šta biste pomislili? Ali, iskreno :)
Paradajz je voće. To što su naša čula navikla da ga doživljavaju kroz salatu sa i bez sira, crnog luka, paprike (ljute ili ne), kečap, sokove koji se piju ili se koriste u kuvanju raznih čorbi, čorbe (sa knedlama, mmmmm),... to je naš problem. Botanički, paradajz je voće, višegodišnje, grmolika puzavica, rodjak bobičastom voću (maline, kupine, borovnica) ali i krompiru. To što se vlada USA dosetila kako da lupi porez tamo gde mu nije biolo mesta (pogledaj video ispod) ne menja činjenicu da je ovo voćka, nesrećnim spletom okolnosti gurnuta u povrćke (slično se desilo i lubenici koja je povrće, ali je svi smatraju i koriste kao voće).
Ono što sami možete videti i za šta vam nije potrebna nikakva zvanična potvrda od bilo koga - mnogi plodovi paradajza podsećaju na neke plodove voća.
Ako bi se tražila voćka koja svojim plodom najviše podseća na plod paradajza, onda bi to verovatno bila jabuka (ili obrnuto). Ova voćka je, svojim imenom, direktno učestvovala u prihvatanju paradajza, novog ploda pristiglog iz dalekog, Novog sveta. Okruglast, blago spljošten na polovima, 150-200g težak, crvenkast, žut, zelen,... opis ploda iz kojeg nemožete biti 100% sigurni da li se radi o jabuci ili paradajzu.
Novosadski jabučar, jedno od retkih imena sorti za koje zna skoro svaki stanovnik ove zemlje.

Priča o kruškastim plodovima se ne završava na ove dve sorte. Zelena kruška dolazi iz Rusije, malo je veća od Crvene i Žute i ne toliko slatka. Velika žuta kruška za razliku od prve tri pomenute ne spada u cherry sorte, već ima plodove teške oko 100 grama. Krimska ruža, iz oblasti koja je nažalost, ovih dana mnogo više pominjana po oružanim sukobima koji se tamo dešavaju, roze boje, vrlo čvrsta i kad se zagrize, odaje utisak da ste zagrizli neku čvrstu voćku. Japanski crni trufele, koji iako u prevodu znači "tartuf", mnogo više liči na veliku tamno-braon krušku (inače, sorta poznata po krompirovom listu i po tome što gotovo nikada nema zaperke). U poslednje vreme, pojavljuje se i USA Brown pear, po izgledu slična JCT-u, ali nema krompirov list i ukus je mnogo sličniji Carbonu.
Sve u svemu, kruškolikih koliko hoćete i svaki tanjir može da bude izuzetno zabavan.





Sad bih mogao da nastavim, Green zebra liči na lubenicu, Bundevice su bundevice, Apricot (kajsija) više liči na breskvu,... i tako u nedogled. Bogatstvo oblika i boja paradajza je toliko da verovatno postoji bar jedna sorta koja liči na neko voće. Izgled je oku drag, ali ne puni stomak, šta je sa ukusom?
Pročitajte u drugom delu ove teme.
No comments :
Post a Comment