Feb 27, 2017

Milan Matić, Urugvaj

Odmah preko ograde ili 10 000km daleko, nema razlike, osnova svake bašte je - baštovan. I kojim god jezikom da govore, u bašti se svi razumeju, govore jezikom trave, lišća i plodova, jezikom Sunca, vetrova, ukusa i mirisa. Ne trebaju im reči, dovoljan je pogled, pokret ruke i osmeh. I mrva zemlje. I jedna semenka. Ovo je serijal priča sa baštovanima iz celog sveta. "Naši" ili ne, svi govore jezikom bašte :)

Iz dalekog Urugvaja, Milan Matić :)


Recite nam nešto više o sebi, kako se zovete, da li se bavite još nečim osim bašte, gde se Vaša bašta nalazi.....
Milan Matić, bosanski Jugosloven iz Urugvaja, tuđom voljom ili greškom rođen već davne 1955. godine. U Urugvaj sam donio oko 8000 kaktusa i drugih sukulenata kao i pet "bajpaseva", bolesnu kičmu i pomalo blesavu glavu. Kičmu sam "malko doradio" pri okućavanju u ovoj mojoj nedođiji pa sam je morao ovdje operisati, a glava ...

No, tvrda bosanska glava ne miruje pa me evo sa mojim kaktusima i drugim sukulentima, sa oko 300 sorti paradjza, sa oko 100 sorti paprika, u većini ljutih i sa čoporom skoro divljih svinja. Naravno, ima još puno toga i od biljaka i od "živuljki" i sve to traži samo slugu te sam ja tako i svoj gazda i svoj sluga.
 
Kada ste počeli da se baštom bavite „ozbiljnije“. Ko Vam je pomogao u početku, od koga ste učili?
Kao seljačić iz semberske ravnice uz povrtnjak i povrće sam od rođenja. Kaktusima i drugim sukulentima se bavim od 1974. godine ...

Da li Vam je vreme provedeno u bašti opuštanje, rad, učenje ili nešto četvrto?


Sa kaktusima i drugim sukulentima milina, sa ljutim paprikama vrućina, sa paradajzom uživanje u bojama, u oblicima, u ukusima, ..., među ostalim biljkama prijatno življenje.

Navedene količine paradajza i paprika sam ovdje počeo uzgajati čime sam ušao u ljepote nova dva hobija, ali ubrzo potom to više i nisu samo hobiji već preveliki rad kojim se dopunjava sve prazniji "kućni budžet" i time se ljepota hobija pomalo zagorčava.

Koliko je velika Vaša bašta, koliko različitog povrća imate u njoj? Koliko imate varijeteta povrća koje je najviše zastupljeno u Vašoj bašti.

Na dijelu urugvajske slabo plodne ravnice "ogradio" sam šest hektara livade od koje obrađujem 1500-2000 m2.

I kao što napisah na početku imam oko 300 sorti paradajza i oko 100 sorti paprika koje sa dosta napora branim od divljine kojom sam okružen.

Koja Vam je najveća greška koju ste napravili dok ste učili o bašti?

Puno grešaka ima, ali mislim da je najveća ona kada pokušavam odbaciti dostignuća nauke iz oblasti poljoprivrede pa negiram nužnost primjene različitih sredstava i mjera u postupku uzgajanja biljaka.

Šta smatrate svojim najvećim dostignućem u bašti?
Sama količina različitosti je moje veliko dostignuće što mi čini veliko zadovoljstvo.


Da zaista morate da odaberete, kojih 5 varijeteta biste odabrali od onih koje imate u bašti (ne računa se odogovor SVE, to bismo svi uradili)

Paradajz: Cherry yellow, Green bomb, Rainbow, Zebra black, Des Andes orange, ...


Koja Vam je najveća želja u vezi Vaše bašte?
Najveća želja ... mnogo bi me usrećilo kad bih vidio kako neko od mojih prihvata i nastavlja sa svim ovim što ja radim, ali ...

No comments :

Post a Comment