Šta god da posadite u bašti, pre ili kasnije odraste, sazri i bude ubrano. Neke plodove jedemo sveže, još dok smo u bašti, samo ih protrljamo o kraj majce ili nadlanicom, tek da skinemo onu zdravu letnju prašinu koja je pala po njima. Neki dočekaju da postanu zimnica, a neki tek na brzinu naseckani i začinjeni, završe kao salata.
Ovo je serijal tekstova o onima koji od našeg povrća naprave male ode radosti za naša nepca, remek dela na platnu naših trpezarijskih stolova i svakodnevno pokazuju koliko umetnosti, strasti i znanja ima u onome što mnogi nazivaju "samo kuvanje".
Pravo iz svog lonca, ekipa Zakuvavanja :)
Ovo je serijal tekstova o onima koji od našeg povrća naprave male ode radosti za naša nepca, remek dela na platnu naših trpezarijskih stolova i svakodnevno pokazuju koliko umetnosti, strasti i znanja ima u onome što mnogi nazivaju "samo kuvanje".
Pravo iz svog lonca, ekipa Zakuvavanja :)
Dušan, Ivan i Nikola |
- Kuvanjem se bavimo skoro 10 godina, I to nam je profesija, kada nismo na svojim poslovima smisljamo recepte za blog I isprobavamo iste, tako da nam je to može se reći životni poziv.
Kada je kuvanje za Vas postalo više od „redovnog kućnog posla“?
- Tokom i posle srednje škole smo počeli da zaradjujemo od kuvanja, to jest od tezgarenja , tako da smo već tada formirali svest o ugostiteljskom svetu i njegovim prednostima, tako da je za obojicu kuvanje veoma rano postalo više od svakodnevnog posla.
Punjene tikvice |
- Glavni kritičari su ljudi oko nas, prijatelji i porodice. Njima najviše verujemo jer nam daju najiskrenije kritike, uvek se trudimo da budemo otvoreni za svaku vrstu saveta , saradnje ili pomoći.
Gde se mogu pogledati Vaši recepti?
Na sajtu Zakuvavanje, i društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.
Azijska pileca krilca |
- Zanimljivo nam je da našim domaćim jelima pristupimo sa drugačije strane i pokušamo da izvedemo to na moderan način bez gubljenja ukusa i identiteta samog jela. U kuvanju smo sto posto tako da konstatno čitamo i otkrivamo nove stvari , koje poželimo da spremimo sa nekim našim malim promenama.
Koliko povrća kupujete na pijacama i u radnjama a koiko gajite sami ili nabavljate od proverenih baštovana?
Čorba od crvenog kupusa i luka |
Da li primećujete razliku u ukusu, boji, teksturi,... povrća koje se gaji u malim porodičnim baštama i onoga koje dolazi sa velikih poljoprivrednih dobara.
- Naravno, razlika je očigledna. Paradajz iz supermarketa nikada neće biti sladji od paradajza iz domaćinske bašte, isti primer je za svo povrće. Kada je u pitanju porodična bašta, ljudi se trude da koriste što manje pesticida, da plod bude ne prskan i da bude što zdravije, naravno to daje pravi ukus i teksturu povrću, i naravno poneki nepravilan plod koji nas vraća u detinjstvo.
Šta od povrća najviše korstite u jelima (ne računajući začine)?
- Uh teško pitanje, u principu koristimo dosta povrća, ali mislim da je naš fokus na domaće povrće , trudimo se da pratimo sezonu i kombinujemo sa dostupnim namirnicama. Obožavamo da radimo sa pečurkama i korenastim povrćem.
- Ribu i sir :)
Koje povrće biste najviše voleli da Vam uvek bude dostupno, i po svežini i po ceni. (Odgovor „SVE“ se ne računa : )
- U Americi smo radili sa raznim povrćem, i najveći utisak su na nas ostavili Heirloom paradajz (paradajz ili bilo koje drugo povrće sa istorijskim poreklom, naš najbliži izraz je "staro povrće", prim. aut.) i šargarepe, zbog vibrantnih boja i različitih ukusa, svežih začina nikad manjka , korijander, lemongrass, bezbroj vrsta ljutih meksickih papričica, sve to želimo :)
Šta mislite, koje povrće će obeležiti Vašu kuhinju ove godine?
- Paprika, patlidzan, prokelj, paradajz
Recept za umorne baštovane....? (Neki kratki brzi recept bilo čega što neki baštvoan može da spremi sebi na brzinu, posle celodnevnog boravka u bašti : )
- 1 kobasica, ljuta ili obična, po izboru seckana na kolutove,
- pola crnog luka,
- 1 čen belog luka, paprika,
- 1 paradajz, šaka spanaća ili blitve.
Staviti tiganj na jaču vatru, dodavati namirnice po redosledu, sa prženjem od 1 minuta izmedju namirnica, u medjuvremenu stalno probajte i začinjavajte po ukusu. Kada sve bude ukrčkano , napraviti udubljenje na sredini tiganja i razbiti jedno jaje, poklopiti tiganj i pustiti da se jaje obradi na pari. Uživajte.
Hvala Tri kuhinjska musketara :)
No comments :
Post a Comment